Vinnarens historia?

Förra våren, då vi var färdiga med A-kursen i historia gick vi in lite på B-kursen och ämnet vinnarens historia. Om hur historien skrivs efter vem som vann krigen och då hade makten. Med exemplet att man i Sovjet skrev om alla historieböcker för att det skulle passa den som styrde för tillfället, ett antal gånger, och med frågeställningen hur historieböckerna hade skrivits om Nazityskland inte blivit besegrade i andra världskriget.

Men ämnet vinnarens historia kan även tillämpas på hur nyheter förmedlas beroende på vem det är som ser och förmedlar. Läser på DN om hur 10 aktivister dödats på ett av fartygen i Ship to Gaza-konvojen efter att Israels militär bordat det. Dessa siffor är enligt Israel; obekräftade siffror säger att det snarare är dubbelt så många dödsoffer.

Detta är bara ett exempel på hur olika sidor i en konflikt alltid har olika vinklar att se på något. Enligt ovan nämnda artikel skulle bordningen varit helt oprovocerad och dessutom skett på internationellt vatten. Enligt Israel blev militären beskjutna av aktivister.

Min poäng med det här är inte att peka finger mot endera sida i just den här konflikten, utan att försöka skapa ett frågetecken. Människor har en tendens att se världen svartvit trots att den snarare består av massor av gråzoner. Hur kommer det sig att vi har de åsikter vi har, och att historien skrivs som den gör? 

För visst hade historieböckerna sett annorluna ut om Nazityskland inte besegrats i Andra världskriget.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0