Om jag hade pengar..

I brist på vettiga(re) saker att göra tar mig in på hm.com för att kolla om de hade några nya saker att tråna efter, och för att dregla över gamla klädesplagg på önskelistan. Det första jag möts av är ännu ett designersamarbete, den här gången med Lanvin (som tydligen är något franskt märke jag aldrig hört talas om) och jag tänker en sak: Tänk om jag hade haft (mycket) pengar!


LANVIN FOR H&M

LANVIN FOR H&M. SE HELA KOLLEKTIONEN PÅ HM.COM

Nu kanske jag är lite efter. Men ändå. Cravings!

Tankar på bussen

När jag började sjuan för snart sex år sedan började jag åka vanlig kollektivtrafik till och från skolan, in till och hem från stan. Sedan dess har det varit samma busschaufförer, samma tider (eftersom tabellen inte förändrats, alls, under tiden) och samma väg genom nordvästra delen av Sveriges regnigaste stad. När man är nästan inne i centrum passerar man ett av Borås två mer invandrartäta områden. 

När jag var i Spanien för ungefär ett år sedan, som blond, blev jag och alla andra svenska tjejer uttittade. Trots att vi var i en sådan internationell storstad som Barcelona var det så fascinerande med folk som inte var brunhåriga att man stirrade öppet. För i Barcelona såg alla i princip spanska ut med bruna ögon och brunt hår. Tro mig. 

Sedan dess har jag med jämna mellanrum, som till exempel idag, slagits av tanken då bussen passerat Norrby - vilken tur att alla inte ser likadana ut här! 

För jag lever hellre i ett land med tydligt heterogen befolkning, där etniciteter och kulturskillnader inte spelar någon roll eller anses som problem, än någonstans där alla är likadana och har samma traditioner och levnadssätt. Jag vill inte bo i ett trångsynt samhälle där idéer inte föds eller har utrymme att utvecklas. Jag älskar pizza, thaimaten och den libanesiska maten. Ett samhälle där alla inte ser likadana ut ger mindre utrymme för att folk blir utstirrade för att de inte "passar in". 

Nej, när jag åker igenom Norrby blir jag glad för att alla på bussen ser ut lite hur som helst och på alla möjliga sätt. Att miljonprojekt som de stora hyreshusen som ligger just här skapar problem är ett annat kapitel som inte har något att göra med annan kultur eller tro  än vad som kan uppfattas som svensk. De problemen som uppstår till följd av brister i integrationspolitiken beror inte på att folket inte kan integreras, det beror på felaktiga medel.

För, tänk vad skönt det är att sitta på bussen och se ut precis som alla andra. Eller rättare sagt, kunna se ut precis hur som helst just för att ingen annan är den andra lik. .

Samma gamla visa, men vet inte vad det är för låt

I veckan släppte Daniel Adams-Ray sitt debutalbum Svart, vitt och allt däremellan. Och tack vare Spotify kan jag nu ge en fullständig analys utan att ha betalat en enda krona för det! 

Hahah, nej någon fullständig analys lär det inte bli, men jag har lyssnat igenom albumet några gånger och måste säga att jag känner mig lite.. besviken. Efter grymma texter och musikarrangemang i form av Gubben i lådan och framför allt Dum av dig såg jag fram emot fullängdaren. Men nej, sammantaget är det mest bröt. Det är inte okej!
Men som tur är finns det guldkorn (som med så mycket annat), förutom ovan nämnda spår. Framförallt Förlåt att jag aldrig sagt förlåt är en tillfällig favoritlåt:

Jag har gått för långt, kan inte sluta gå
Hjärtat sitter utanpå, slår inte som det brukar slå
I ett ensamt rum, en sekund blir tusen år
För ljus att nå. Så djupa sår 
Sjunker lite lägre för varenda gång jag vänder om
Men jag vänder om, än en gång
Orden fastnar halvvägs, jag vet inte hur jag bär mig åt
Samma gamla visa, men vet inte vad det är för låt
Något Daniel Adams-Ray kan glädjas åt är dock att detta är bättre än motsvarande från Oskar Linnros. Men inget är (tyvärr) tillräckligt bra för att jag skulle lägga pengar på att köpa hela albumet. Vilket ger mig ett problem som jag gärna skulle lyssna sönder Förlåt att jag aldrig sagt förlåt i min iPod. Jag kanske får ta och tvinga mig att gilla detta i alla fall. 

Ni vet vad som kommer snurra på min Spotify den närmsta tiden.




I loose it, the track of time

För att lätta upp stämningen efter senaste inlägget tänkte jag komma med lite *trumvirvel* musiktips!

Läste i tidningen tidigare idag att Borås gästas av Anna von Hausswolff den 11 november, vilket (eftersom jag bokat biljetter till mig och grannen hehe) gör detta till dagens musiktips numero uno. Jag vet att jag tipsat om henne tidigare, men hennes röst gör det värt att göra om igen. Lyssnalyssnalyssna! Helt outstanding. Som sagt, den 11 november hittar du mig på Borås konstmuséeum lyssnandes på Pills, Track of Time och Old Beauty, Nu Kan Du Dö (bland annat). Inträdet kostar 120 kr (studenter går in 2 för 1) för den som är sugen på att hänga på!

Ständigt återkommande är också KENT här. Men sen är de ju så himla bra också! No comments needed, så att säga. Dagens droger: M, Månadens erbjudande, Revolt III och Columbus.

(En liten iakttagelse jag gjorde idag är vad killar alltid kommer dragandes med när de ska imponera: "Jag var precis och gymmade". Aha, okej, trevligt för dig, kul att du är så trött. Väldigt imponerande. Så, gå och ställ dig vid spisen och laga mat nu, där gör du mer nytta.)

So long så länge!

Historia?

Ständigt, ständigt lär vi oss i skolan att allt det hemska som utfördes mot minoriteter (och då i synnerhet judar) i andra världskrigets Tyskland, det ska aldrig få hända igen - för nu har vi kunskaper om människor lika värde och vad ont krig och förtryck leder till. Nej, i Europa kan något sådant aldrig hända igen för inom EU finns så pass starka regelverk mot just sådant.

Men det finns problem med ett sådant tankesätt, för det är i mångt och mycket ett tankesätt som bäddar för bekvämlighet. För när människor blir undervisade i tanken att något sådant aldrig kan hända igen bara för att de känner till det, ja inte minskar precis risken just för det. För var lär sig människor att tänka själva och lära sig bakgrunden till varför det blev som det blev? Minns jag inte fel är det ett MVG-kriterium (minst VG i alla fall) i kursen historia A på gymnasiet. Långt ifrån alla som läser historia A uppnår kriterierna för MVG eller ens VG, vilket kära läsare, utan att tjöta för mycket om detta, är ett problem.

För grundproblemet ligger inte i dålig kunskap om det förflutna; vem som helst kan titta på en bild av svältande judar i ett koncentrationsläger och säga att det var hemskt. Vem som helst kan rabbla upp fakta om vad som hände där och runt omkring.

Just nu florerar liknande uppfattningar som dem som ledde till Förintelsen. Folk blir allt mer trångsynta i spåren av kriser och främlingsfientligheten växer. Och det värsta är tystnaden som omger denna utveckling. För nog att det finns folk, en hel del, som förstår var vi är på väg, men allt för många gör det inte. Trots att de har de mest 'grundläggande' kunskaperna om Andra världskriget och Förintelsen.
Romer blir deporterade från Frankrike där fransmännen protesterar med över att höja pensionsåldern från 60 till 61 år än människors rätt till fri rörlighet - speciellt inom EU. I flertalet länder vinner främlingsfientliga partier mark och de 'rumsrena' partiernas främsta taktik är att ignorera dem (vilket, föga förvånande, bara ger missnöjespartierna än mer stöd).

Att förutspå en ny förintelse vore absolut fel av mig. Men nog behöver historieundervisningen förbättras grovt och snabbt för att ge framtiden bättre förutsättningar. För hotet mot världen som vi känner den kommer inte utifrån i form av islam eller i form av romer. Det enda hot vi står inför kommer inifrån, från oss själva. För vi skapar själva den värld vi lever i.

RSS 2.0