Negligera bort SD?

Hade en Facebook-diskussion med en LUF-kollega idag. Han kände sig osäker på om han skulle gå med i den snabbt växande Facebook-gruppen Sverigedemokraterna i riksdagen - Nej tack, för att det enligt honom skulle kunna ge SD sympatiröster. Och helt klart ha SD vunnit mycket på taktlösa utspel, men är detta ett sådant?

En av de absolut viktigaste mänskliga rättigheterna är yttrandefriheten. Den garanterar frihet - men är också demokratins baksida, om man vill kalla det så. För det är yttrandefriheten som gör det möjligt för SD att ens finnas. Men det är inte genom att inskränka yttrandefriheten som man bekämpar SD, utan genom opinionsbildning och saklig debatt. Att en gång för alla debattera sönder deras argument. För seriöst; hur många hästar i stallet har någon som seriöst påstår att invandring är roten till de problem vi har här i Sverige?

Nej. Enda sättet att förgöra sådana hot mot demokratin och friheten är att utnyttja dessa. SD ska inte kunna spela på något martyrskap i yttrandefrihetens namn. De ska ha rätt, precis samma rätt som alla andra, att uttrycka sina åsikter. Vilket gör det ännu viktigare att skapa opininon. Ta ställning. Informera och utbilda. Visa att SD inte har rätt.

Allt för länge har SD negligerats, ignorerats, i tron att de ska kunna tystas ner. Men i rådande finanskris och med terrorhotet på bakgården har de istället växt och får i nygjorda opinionsmätningar över 4% av rösterna, tillräckligt för att ta sig in i riksdagen. Det är dags att byta taktik. Istället för att ignorera dem och tro att de ska försvinna ska man ta upp kampen mot dem. Ta sönder deras argument. Men ännu viktigare är att rösta, rösta och åter igen rösta! Det spelar ingen roll om du röstar på Vänsterpartiet, Folkpartiet ett Moderaterna; bara du inte röstar på Sverigedemokraterna. Historien återskapar sig själv, men denna gången är vi beredda. Nedräkningen har börjat, den 19 september 2010 är det val. Tillåt inte Sverigedemokraterna att ta sig in i riksdagen!

vamos a España!

Om en vecka är jag i Spanien. Wiho vad jag längtar!


För övrigt känns det inte riktigt som att lovet har startat än. Men det är bara måndag än. Som tur är.

Tjohej!

ansiktslyftning!

Och nej, det är inte jag som fått mig en ansiktslyftning, utan bloggen hihi. Som den perfektionist jag är, blir jag aldrig nöjd. Så förvänta er inte denna design för alltid, nej nej. Se det mer som en "tillsvidaredesign". ^^

We Are Scientists

Checka in denna teaser till killarna i We Are Scientists nya program på MVT (bara engelska MTV tyvärr, buhu, för jag hade gärna velat se det!)


(Ge mig Keith Murray. NU!)


Och medans ni ändå är igång med oseriösa grejer, kolla in resten av deras videor på YouTube. Förutom att de gör grymt bra musik är de sjuuukt roliga också! xD

Hejhopp!

it's like forgetting the words to your favourite song..

Hej! Senaste drogen i musikväg är Regina Spektor; den rysk-amerikanska sångerskan som i alla fall ger mig kårar längst ryggraden. Personliga favoriter är Samson, Fidelity, Eet och The Call.

Dessutom, när jag ändå är inne på kvinnliga sångerskor; Imogen Heap är ett annat namn att kolla upp. Favoriter från henne är Hide and Seek, Speeding Cars (som tyvärr inte finns på Spotify) och hennes egna version av Frou Frou's Let Go som endast finns på YouTube.



äntligen!

Det doftar lov! Idag skrev jag mitt sista prov innan lovet, det gick skitbra och jag är allmänt glad! Imorgon är jag ledig, sedan är det lov en vecka och måndagen den 2 november åker jag till Spanien och Barcelona! Fick en random vänförfrågan på Facebook idag men det var bara min spanjorska to be. Så nu är allt färdigt och jag taggar sönder!

För övrigt har jag inte så mycket mer att säga. För nu. Men ikväll kommer nog fler inlägg. Det finns faktiskt ett tomrum efter läxorna. Det är så här det känns att inte ha något liv alltså?

Hejhopp!


Nyttigt och miljövänligt?

Borde egentligen plugga men hamnade på den här sidan där man kan se hur nyttig den senaste portionen var - och dessutom vad som är bra att äta ur miljösynpunkt!

Detta ska absolut undersökas mer när jag kommer hem från stallet, men det verkar lovande.

Hejhopp!

hipp hipp..

.. HURRA! Till mig som fyller år dag! :D

Haha, nej sjutton år är ju inget speciellt att hurra över, men ändå..

Dåligt med uppdateringar än så länge i veckan, och blir dåligt med det ett par dagar till för det är veckan innan höstlovet. En vecka då det är extra mycket som ska göras i skol- och läxväg. Men det är bara att kämpa. Och så är jag förmodligen ledig på fredag. Så då är det värt det. Plus Spanien, det är nu 13 dagar kvar. Jag längtar!

Peace And Out!


säg ingenting till mig

Såg nu att Melissa Horns nya album släppts på Spotify, länk har du här. Där har vi min sysselsättning för resten av kvällen. Återkommer om huruvida den är bra eller inte :)

I thought you said summer is going to take the pain away...

..är en av flera grymma låtar jag av Annika Norlin aka. Hello Saferide jag förkovrar mig i för tillfället. Fredagskväll, regnet smattrar mot rutan och jag underhöll mig för inte så länge sedan med att rensa min mail-inkorg. Det kallar jag meingsfullt!

Och när du ändå kollar in Hello Saferide, kolla in dessa låtar med:
- The Ouiz
- Long Lost Penpal
- Nothing Like You (When You're Gone)
- Parenting Never Ends
- Anna
- 25 Days
- I wonder who is like this one




Hello Saferide live Göteborg augusti 2009


skolsystemet i Sverige

Det finns så många brister i det svenska skolsystemet att man omöjligt kan ta upp alla i ett blogginlägg. Men en sak har jag tänkt på extra mycket de senaste dagarna:

Inkompetenta lärare. I Malmö ska de ju pröva ett nytt system med att eleverna ska få betygsätta lärarna, vilket jag tycker är en absurd idé. I ett sådant omdöme skulle personkemin mellan elev och lärare spela in allt för mycket och för lite hur bra läraren egentligen är. Att en lärare som ger bra undervisning men som är sträng när det gäller vissa saker som att förbjuda tuggummituggande eller mössor på sina lektioner skulle få ett "dåligt betyg" i ett sådant här system är inte helt otänkbart.

Att betygsätta lärarna är därför inte ett bra system. Men inkompetenta lärare måste kommas åt på något sätt! Att en lärare är behörig gör den inte bra per automatik, och en icke-behörig lärare kan vara bra på alla sätt. Vad som gör det svårt att sålla mellan bra och dåliga lärare är kursplanerna för skolan. De är luddiga och ger väldigt lite makt åt eleverna att kunna säga ifrån om något inte går riktigt till; om även lärare tycker att de är svåra att tolka, hur kan man förvänta sig av elever att de ska kunna göra det?

Bättre kursplaner och riktlinjer för undervisningen som gör eleven mer delaktig är en möjlig lösning på problem som till exempel lärare som inte alls ger den undervisningen de borde och där eleverna förgäves försäker slå larm men i slutändan står där med skrala kunskaper som inte räcker till "på nästa steg" i undervisningen. Eleverna ska själva kunna ta initiativ till sin utbildning och se vad de behöver kunna och använda detta som argument. För lärare är idag auktoriteter som inte tåls att sägas emot, vilket måste ändras på! Man vill att statusen för läraryrket ska öka, men hur är detta möjligt när eleverna (som sedan själva skapar opinion) måste dras med inkompetenta lärare?



dagens...

Dagens "jag-försöker-se-livet-från-den-ljusa-sidan-spelningslista" på min iPod:
(Orkar inte länka något haha)

She Moves Her Own Way - the Kooks
Sheepdog - Mando Diao
Självmordsblond - Kristian Anttila
Slow Hands - Interpol
Song for Aberdeen - Mando Diao
Scheisse - Ebba Grön
Standing Next to Me - Last Shadow Puppets
Stay the Same - Idlewild
Supermassive Black Hole - Muse
Teddy Picker - Arctic Monkeys
Thank You for the Venom - My Chemical Romance
That's What You Get - Paramore
Tom Petty - Kristian Anttila
Tonight I Have to Leave it - Shout Out Louds
The View from the Afternoon - Arctic Monkeys
We're Only in it for the Drugs - Ebba Grön
Västra Frölunda - Kristian Anttila
You Held the World in Your Arms - Idlewild
Jerk it Out - Ceasars
Zoe is a Weirdo - Backyard Babies
Always Where I Need to be - the Kooks
Arbeit Macht Frei - the Libertines
Astro Zombies - the Misfits
The Bad Thing - Arctic Monkeys
Basket Case - Green Day
Burnout - Green Day
The Deepest Blues are Black - Foo Fighters
Do You Want To - Franz Ferdinand
Dog Days are Over - Florence + The Machine
Don't Wanna Find Out - the Pigeon Detectives
Down in the Past - Mando Diao
Dust me off - Tilly and the Wall
Eddie's Gun - the Kooks
Fences - Paramore
For a Pessimist, I'm Pretty Optimistic - Paramore
Give'em Hell, Kid - My Chemical Romance
The Great Escape - We Are Scientists
Howl - Florence + The Machine
I'm Not Okay - My Chemical Romance
I Need Some Fine Wine, and You, You Need to be Nicer - the Cardigans
Idiots - Backyard Babies
Ignorance - Paramore
Inaction - We Are Scientists
Ingenting, ingenting.. Ingenting! - Kristian Anttila
Kiss With a Fist - Florence + the Machine
Length of Love - Interpol
Like it too Much - Kaiser Chiefs
Long Before Rock 'n' Roll - Mando Diao
Map of the Problematique - Muse
Mardy Bum - Arctic Monkeys
Meds - Placebo
A Modern Way of Letting go - Idlewild
Mr. Brightside - the Killers
Murder City - Green Day
Naive - the Kooks
Never Miss a Beat - Kaiser Chiefs
Nomadic - Backyard Babies
Not Even Jail - Interpol
Noticed - Mute Math
Numb - Linkin Park
Old Yellow Bricks - Arctic Monkeys
Over You - Daughtry
The Pioneers - Bloc Party
Pizza - Adiam Dymott
Public Pervert - Interpol
Queen of Apology - the Sounds
Rabbit Heart (Raise it up) - Florence + the Machine
Running out of Turbo - the Sounds
Say it Like you Mean it - the Pigeon Detectives
Secret Handshake - We Are Scientists

duktig flicka!

Anledningen till att uppdateringen de senaste dagarna varit dålig är för att jag har varit duktig. En duktig flicka. Stannat kvar efter skolan och pluggat, åkt hem, varit i stallet, kommit hem igen och pluggat ännu mer och sedan gått och lagt mig riktigt tidigt. Men inte är det lättare att gå upp på morgonen för det. Jag vaknar bara med minnen av sjuka drömmar jag haft under natten. Riktigt konstiga. Alltså skiter jag i att gå och lägga mig tidigt ikväll, så slipper jag komma ihåg några drömmar imorgon. Desstuom tänkte jag sitta vi datorn en liten stund som belöning för mitt MVG på tyskaprovet idag, och så fastnade jag. Fail.  

Förutom att jag känner mig allmänt trött och hängig, opepp på det mesta så är jag otroligt stel och har ont i kroppen och en gigantiskt lårkaka. Hade riktigt oflyt igår på träningen och ramlade av rakt i ett hinderstöd. Lyckat! Men annars så flyter ridningen på, och i söndags fick jag en andraplacering i en klass och precis utanför i den andra. Yay!

Men i trend med min rådande pessimist; fem låtar jag lyssnar på när jag är depp:
- Almost Lover - A Fine Frenzy
- Cementary Drive - My Chemical Romance
- Breath - Breaking Benjamin
- Too far Gone - Adiam Dymott
- Who Wants To Live Forever - Queen

Nu ska jag sova och drömma fler sjuka drömmar! Godnatt!


låt barn vara barn!

Läser i Fridas (LUF Göteborg ordförande) blogg om hur 13-åringarna har gått från, att för bara några år sedan vara barn, precis som det ska vara, till, för att använda ett starkt generaliserande och politiskt inkorrekta ord, fjortisar! Tänker inte lägga till något, jag tycker att Frida fick med allt, och jag kan inte mer än hålla med, till fullo. Alltså tar jag mig friheten att citera henne här:

" När jag var 13 hade jag inte en tanke på sex. Det var inte något som fanns i min värld, jag vågade knappt säga "sex" innan vi hade sexualkunskap och blev så illa tvingade. Idag ser jag 10-11 åringar springa runt och skrika ord som jag fortfarande kan tycka är obehagliga att säga. Jag blir bara orolig nu. Jag har själv tjejer i min släkt som är i den åldern, eller är på väg in i den. Att jag ska sitta och vara orolig för utifall dessa fortfarande är oskuld eller inte, det är ju helt jävla sjukt!

Ja vet, nu låter jag som någon skolsköterska eller skribent i en tjej-tidning med mitt "vänta till äktenskapet" propaganda. Men det är inte alls det jag pratar om. När man är 13 år är inte kroppen redo för sex. Man är i allmänhet för liten för ett sånt ansvar. Här handlar det inte om "jag gjorde det med min pojkvän och vi litade på varandra", utan det handlar om att den där 15 årsgränsen för sex finns på grund av en anledning! Jag mår faktiskt illa när jag tänker på dessa småtjejer. Det är sorgligt att samhället gått så mycket åt helvete att barn som fortfarande går på mellanstadiet håller på sådär. Och jag säger barn för att det är just det ni är.
BARN. "

Jag avslutar med detta: När man är 13 år är man fortfarande barn; både till psyket och i kroppen. Låt barn vara barn!

lördag

Oj! Nu är det lördag och ett antal dagar sedan min senaste uppdatering. Inte ok.

Men i alla fall, lördag som sagt och vi har ett berg av läxor tills nästa vecka. Så idag hade jag tänk att avverka största delen av dem idag, men när jag väl skulle börja, ja då var det helt plötsligt inte så överdrivet mycket. Sådana smågrejer gör en glad! Så då bakade jag kladdkaka istället. Den blev kladdig och inte jättelyckad egentligen, men choklad är gott!

Imorgon är det tävling som gäller, och ja, vi får se hur det går. Gick ju som sagt sådär bra förra veckan, coh förberedelserna denna veckan har väl inte varit de bästa. Det har pissregnat flera dagar haha.

Igår var det en lugn kväll, satt i flera timmar på Viskan respektive Campino med Emma, Fia, Frida, Linn, Sofia och Sofie. Mycket skratt och konstiga historier, man ses ju så sällan numera. Och sedan hade jag en dejt med datorn resten av kvällen, och försökte reda ut frågan: Hur mycket kan man anförtro sina medmänniskor/vänner? Tydligen är jag paranoid.

För övrigt har jag hittat min tvillingsjäl. Hon är en gnällig luffare som heter Lisa. Yep.

Nu ska jag plugga tyska. Hejhopp!


Iron and Wine...

...är namnet på mitt senaste beroende i musikväg. Riktigt soft och lugnande en tisdagskväll till förhatlig svenskaläxa (som vi egentlgien inte har men eftersom jag sket i svenskalektionen idag var jag tvungen att göra den). Waitin' for a Superman, Boy With a Coin och Pagan Angel and a Borrowed Car är mina tips för tillfället.

Ikväll var det Café Liberal på tapeten. Några provvalskandidater till Kommunfullmäktige här i Borås talade om politiken de för och så vidare, kanske inte den mest intressanta CL eftersom jag inte får rösta i provvalet (eller riksdagsvalet) då jag inte är medlem i Fp. Det blir på min ettårsdag i LUF. Kanske, haha. Efteråt var det Donken som gällde och på vägen till bussen har jag denna diskussionen med vår kära KO:
KO: Vad ska du göra sen då?
Jag: Tänkte söka till Cambridge. Läsa juridik där.
KO: Men då måste du ju flytta och jobba som advokat eller något i England?
Jag: Ja. Och?
KO: Man ska ju bo i Borås.
Hahaha. Alltid lika roligt med lokalpatriotism.

För övrigt var det idag, som jag tidigare nämnt, engelskapresentationer. Jag gjorde en kick-ass presentation. Jaha, Jantelagen hej-hej. Men; vem fan är Jante?

Och det var ett andra inlägg idag. Det artar sig.

Nu ska jag försöka bekämpa sömnbristen. Pusshej!


som en drog...

Så beskriver jag känslan att stå och prata framför publik. Har man en gång provat på det, på riktigt, vill man ha mer. Och mer. Och mer. Så känns det för mig i alla fall och alltsedan jag stod i talarstolen på kongressen i Nässjö (med ett ganska kasst anförande) har jag känt den där känslan. Känslan av att jag vill ha mer och idag fick mitt lilla beroende lite mer näring: vi hade presentatoner i engelskan. Trots att jag precis innan jag börjar prata är så nervös att jag bara vill spy är det en fantastisk känsla, och efter att man är färdig vill man göra det igen. Så efter talet på engelskan idag kan jag knappt vänta tills i vår då vårt nästa presentations-tillfälle är. För jag vill ha mer.

Vad tycker du om att prata inför folk? :)

lördagskväll

Hejsanhoppsan! Ingen uppdatering igår, men jag hade inte tillgång till dator på hela dagen så där är min ursäkt, kommer ett extra långt inlägg nu istället att hålla tillgodo med.

Det är lördag, jag är hemma och jag har inte panikångest. Framsteg måste jag säga! Förmodligen för att jag är så himla trött, det är så skönt att bara inte göra någonting för en gångs skull! Ikväll ska jag gå och lägga mig tidigt hade jag tänk. Måste få tillräckligt med sömn tills imorgon då det är Tämtas klubbmästerskap i dressyr som gäller. Blir det seger två år i rad tro? Det får vi se imorgon :)

Idag, när jag jobbat på min presentation till engelskan om 'the master suppression techniques' fick jag en idé att jag skulle lyssna på klassisk musik, för skojs skull. Sån nu sitter jag här, lyssnar på klassiskt och tycker faktiskt att det är bra (!). Ibland undar jag var det är med mig och musik hihi. Min klassika favorit: The Good, the bad and the ugly.

Och medans jag ändå håller på och babblar om musik så har blev Paramores nya album Brand New Eyes tillgängligt på gratis-Spotify för någa dagar sedan. Med tanke på att deras förra album Riot! är ett av de absolut bästa jag vet och att Ignorance som jag tjuvlyssnat på är en grymt bra låt, har jag haft ganska höga förväntningar. Och jag är lite besviken måste jag säga. Jag hade förväntat mig högre standard, men det är för få spår på skivan som faktiskt sticker ut och fastnar, även om vissa låtar är jättebra och väldigt.. Paramore. Favoriter är hursomhelst ovan nämnda Ignorance, The Only Exception, Careful och Looking Up.

Nu ska jag fortsätta min softa lördagskväll med lite Spotify-nördande, slö-plugg, chips-ät och kanske passa på att skriva bokrecension till Djurfarmen?

Hoppas ni har det bra allihopa (jag har jääättemånga som läser min blogg) så uppdaterar jag snart igen! Pusshej!


RSS 2.0