Historia?

Ständigt, ständigt lär vi oss i skolan att allt det hemska som utfördes mot minoriteter (och då i synnerhet judar) i andra världskrigets Tyskland, det ska aldrig få hända igen - för nu har vi kunskaper om människor lika värde och vad ont krig och förtryck leder till. Nej, i Europa kan något sådant aldrig hända igen för inom EU finns så pass starka regelverk mot just sådant.

Men det finns problem med ett sådant tankesätt, för det är i mångt och mycket ett tankesätt som bäddar för bekvämlighet. För när människor blir undervisade i tanken att något sådant aldrig kan hända igen bara för att de känner till det, ja inte minskar precis risken just för det. För var lär sig människor att tänka själva och lära sig bakgrunden till varför det blev som det blev? Minns jag inte fel är det ett MVG-kriterium (minst VG i alla fall) i kursen historia A på gymnasiet. Långt ifrån alla som läser historia A uppnår kriterierna för MVG eller ens VG, vilket kära läsare, utan att tjöta för mycket om detta, är ett problem.

För grundproblemet ligger inte i dålig kunskap om det förflutna; vem som helst kan titta på en bild av svältande judar i ett koncentrationsläger och säga att det var hemskt. Vem som helst kan rabbla upp fakta om vad som hände där och runt omkring.

Just nu florerar liknande uppfattningar som dem som ledde till Förintelsen. Folk blir allt mer trångsynta i spåren av kriser och främlingsfientligheten växer. Och det värsta är tystnaden som omger denna utveckling. För nog att det finns folk, en hel del, som förstår var vi är på väg, men allt för många gör det inte. Trots att de har de mest 'grundläggande' kunskaperna om Andra världskriget och Förintelsen.
Romer blir deporterade från Frankrike där fransmännen protesterar med över att höja pensionsåldern från 60 till 61 år än människors rätt till fri rörlighet - speciellt inom EU. I flertalet länder vinner främlingsfientliga partier mark och de 'rumsrena' partiernas främsta taktik är att ignorera dem (vilket, föga förvånande, bara ger missnöjespartierna än mer stöd).

Att förutspå en ny förintelse vore absolut fel av mig. Men nog behöver historieundervisningen förbättras grovt och snabbt för att ge framtiden bättre förutsättningar. För hotet mot världen som vi känner den kommer inte utifrån i form av islam eller i form av romer. Det enda hot vi står inför kommer inifrån, från oss själva. För vi skapar själva den värld vi lever i.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0